یکی از اقدامات زیبایی حساس در زمینه پزشکی ، جراحی گوش است که با اهداف مختلفی انجام می شود. هر چند که بخشی از موفقیت آمیز بودن نتیجه این جراحی در گرو میزان تخصص و مهارت جراح گوش و حلق و بینی است ؛ با این حال رعایت مراقبت های بعد از جراحی گوش نیز از اهمیت بالایی برخوردار بوده و بخشی از موفقیت در درمان را تضمین می نماید. ممکن است بسیاری از افراد از نکات مراقبتی بعد از این عمل اطلاعی نداشته باشند. دکتر نیلوفر ایرجی ، جراح اتوپلاستی خوب در اصفهان لیستی از مهم ترین دستورالعمل های پزشکی بعد از عمل زیبایی گوش را بعد از عمل در اختیار بیماران خود قرار می دهد. شما با رعایت این موارد می توانید از بروز بسیاری از مشکلات و عوارض در دوران نقاهت خود جلوگیری نمایید و دوره بهبودی کوتاهی داشته باشید.
مراقبت از بخیه و زخم های ناشی از جراحی اتوپلاستی
- نگهداری از زخم ها و پانسمان گوش بعد از عمل اهمیت بسیاری دارد ؛ چرا که هرگونه خیس و یا مرطوب شدن پانسمان و یا دستکاری کردن آن می تواند منجر به بروز عفونت و تغییر در نتیجه جراحی شود. به همین دلیل در مراقبت های بعد از جراحی گوش از بیماران خواسته می شود تا به مدت 7 روز از حمام کردن و شستشوی موها خودداری نمایند.
- دقت داشته باشید که در زمان حمام کردن توصیه می شود تا مدتی از شوینده های ملایم و شامپو بچه برای شست و شوی موها استفاده شود. همچنین در زمان شستن موها باید دقت کنید تا فشار و ضربه ای به گوش های خود وارد نکنید.
- بعد از حمام کردن به کمک باد ملایم سشوار می توانید موها و زخم خود را خشک کنید و سپس از پماد های تجویز شده روی جای اسکار جراحی استفاده نمایید.
- توصیه می شود از رنگ کردن موها و استفاده از سایر مواد شیمیایی تا زمان ترمیم زخم های جراحی پرهیز نمایید.
- برای جلوگیری از بروز عفونت در برش های جراحی و بخیه ها در زمان مراقبت های بعد از جراحی گوش داروهای انتی بیوتیک تجویز می شود که لازم است این داروها به صورت مرتب و به موقع مورد استفاده قرار بگیرند.
- برای کمک به ترمیم زخم های جراحی توصیه می شود ، در دوران مراقبت های بعد از عمل اتوپلاستی از قرار گرفتن در برابر نور مستقیم خورشید پرهیز نمایید.
تغذیه در مراقبت های بعد از جراحی گوش باید چگونه باشد ؟
یکی از سوالات متداول در این زمینه پرسش در رابطه با رژیم غذایی بعد از عمل زیبایی گوش است. در حالت کلی باید بدانید که شما محدودیت غذایی خاصی بعد از عمل اتوپلاستی ندارید ، اما برای جلوگیری از بروز درد و باز شدن بخیه های جراحی بهتر است در روزهای ابتدایی بعد از عمل غذاهای نرم و میکس شده استفاده نمایید ؛ همچنین مصرف مواد خوراکی دارای ویتامین و پروتئین علاوه بر بالا بردن سیستم ایمنی بدن به ترمیم و بهبودی زخم ها در مراقبت های بعد از جراحی گوش کمک کرده و موجب کوتاه تر شدن دوره نقاهت می شود.
مصرف الکل و دخانیات در مراقبت های بعد از جراحی گوش
به صورت کلی مصرف سیگار و الکل بعد از انجام هرگونه عمل جراحی ممنوع است ؛ چرا که مصرف این مواد در ترمیم زخم ها و برش های جراحی مشکلاتی را ایجاد می کند و خطر بروز عفونت و همچنین خونریزی را افزایش می دهد. همچنین مصرف الکل با مصرف داروهای بسیاری تداخل داشته که این موضوع می تواند عوارض جدی و خطرناکی را برای بیمار ایجاد نماید. از این رو از بیمارانی که قصد انجام این جراحی را دارند ، خواسته می شود حداقل به مدت 14 روز در مراقبت های بعد از جراحی گوش ، از مصرف سیگار ، الکل و سایر دخانیات مثل قلیان خودداری شود ؛ همچنین لازم است از قرار گرفتن در برابر دود دخانیات نیز خودداری شود.
نحوه خوابیدن بعد از جراحی گوش
در دوران مراقبت های بعد از جراحی گوش باید به نحوه خوابیدن خود توجه داشته باشید تا آسیبی به گوش ها و جای بخیه ها وارد نشود ؛ بهترین نحوه خوابیدن به صورتی است که سر شما در ارتفاع بالاتری نسبت به بدن قرار بگیرد به این ترتیب تورم در گوش ها کنترل شده و کبودی ها کاهش پیدا می کند. همچنین لازم است تا زمان بهبودی از خوابیدن روی گوش ها خودداری نمایید و به صورت طاق باز استراحت کنید.
در چه شرایطی در دوران مراقبت های جراحی گوش باید به پزشک مراجعه نمود ؟
ممکن است برخی از بیماران استرس و نگرانی های بسیاری داشته باشند و با دیدن هرگونه عارضه و مشکلی در این دوران دچار تشویق و نگرانی بیشتری شوند و با پزشک خود تماس بگیرند. شناخت عوارض جانبی ناشی از این جراحی کمک می کند تا در دوران مراقبت های بعد از جراحی گوش با خونسردی بیشتری رفتار نمایید و تنها در مواقع ضروری جراح گوش خود را آگاه کنید. از جمله مواردی که نیاز به مراجعه به پزشک بعد از جراحی اتوپلاستی دارد به موارد زیر می توان اشاره نمود :
- تورم همراه با درد بسیار زیاد و خروج خونابه از برش های جراحی
- سرگیجه و سردرد بعد از عمل زیبایی گوش
- شنیدن صداهایی داخل گوش و یا احساس پری در گوش ها
- خونریزی شدید که قابل کنترل شدن نباشد
در حالت کلی نیز بعد از گذشت 3 الی 5 روز از انجام جراحی از شما خواسته می شود تا برای بررسی وضعیت گوش ها و نحوه ترمیم برش های جراحی و همچنین کشیدن بخیه ها به مطب پزشک مراجعه نمایید.
ضرورت استفاده از هدبندها بعد از جراحی گوش چیست؟
استفاده از هدبندها پس از جراحی گوش ممکن است به منظور حفظ شکل و موقعیت جدید گوش از جانب پزشک توصیه شود. در نتیجه اگر پزشک توصیه کرد تا از این دسته ابزارها استفاده شود حتماً آنها را تهیه کرده و در مراقبتهای بعد از جراحی گوش از آنها استفاده کنید.
تأثیرات استفاده از هدبند بعد از جراحی گوش میتواند به شرح زیر باشد:
حفظ شکل جدید گوش: هدبند به عنوان یک ابزار پشتیبان برای گوشها عمل میکند و به حفظ شکل جدید گوش بعد از جراحی کمک میکند.
کاهش ورم و التهابات: استفاده از هدبند ممکن است به کاهش ورم و التهابات در ناحیه گوش کمک کند. این دسته از عارضههای جانبی ممکن است در تمامی افراد مشاهده شود که با بکارگیری از این ابزار در زمان کوتاهی بهبود پیدا میکند.
پشتیبانی از فرایند بهبودی: هدبند ممکن است فشار و پشتیبانی لازم را فراهم کند تا در فرایند بهبودی گوش و ترمیم بافتها کمک کند.
پیشگیری از انحراف گوشها: استفاده از هدبند میتواند از انحراف شکلی و تغییرات غیر مطلوب در گوشها جلوگیری کند.
راحتی بیشتر برای بیمار: استفاده از هدبندها سبب راحتی بیشتر بیماران میشود، زیرا این سازه به آنها کمک میکند تا در دوران بهبودی بهتر تحمل کنند.
به هر حال، توصیهها و نکات خاص در مورد استفاده از هدبند پس از جراحی گوش بستگی به نوع جراحی و توصیههای پزشک معالج دارد. برای اطلاعات دقیقتر و راهنمایی مناسب، بیماران باید با پزشک خود مشورت کنند و دستورات و نکات مربوط به استفاده از هدبند را با دقت دنبال کنند.
سایر نکات مهم در مراقبت های بعد از جراحی گوش
- توصیه می شود مصرف نمک را در مواد غذایی خود کاهش دهید ؛ رعایت این موضوع به کاهش تورم گوش ها کمک زیادی می کند.
- استفاده از هدفون و یا سایر وسایلی که موجب ایجاد فشار روی گوش ها می شود تا زمان بهبودی ممنوع است ؛ چرا که می تواند نتیجه عمل شما را با تغییر همراه نماید.
- از فشار دادن ، دستاری کردن پانسمان گوش ها خودداری نمایید.
- اگر احساس خارش در محل بخیه ها و برش های جراحی دارید ، باید بدانید که این موضوع به ترمیم شدن زخم ها ارتباط دارد و باید از خارش این نواحی خودداری کنید.
- ممکن است در روزهای ابتدایی در دوران مراقبت های بعد از جراحی گوش این تصور وجود داشته باشد که گوش های شما کاملا به سر چسبیده است و حالت خوبی ندارد ؛ در حالی که لازم است برای دیدن نتیجه نهایی گوش ها حداقل به مدت دو هفته صبر نمایید تا تورم از بین رفته و فرم طبیعی گوش ها نمایان شود.
- در صورتی که در یک الی سه روز اول بعد از عمل اتوپلاستی شاهد خروج ترشحاتی از نواحی جراحی بودید ، نگران نشوید و به کمک گاز استریل روزانه این ترشحات را تمیز نمایید.
- از انجام ورزش و فعالیت های شدید بدنی تا دو هفته خودداری نمایید ؛ همچنین لازم است از انجام ورزش هایی که ممکن است به گوش ها آسیب وارد شود ، مثل کشتی گرفتن ، برای مدت زمان بیشتری خودداری نمایید تا گوش ها به صورت کامل بهبود پیدا کنند و شکل آن ها حفظ شود.
- استفاده از هدبند تا دو هفته در مراقبت های بعد از جراحی گوش ضرورت دارد. لازم است در طی این دو هفته ، هدبند به صورت مرتب روی گوش های شما قرار داشته باشد ، پس از آن برای دو هفته دیگر تنها در هنگام خواب ، هدبند را روی گوش های خود قرار دهید.
محدود کردن فعالیتهای بدنی
پس از جراحی گوش، برای مدت ۳ روز لازم است فرد فعالیتهای بدنی خود را محدود کرده و استراحت کند. این اقدام به دلیل این است که افزایش فعالیت بدنی میتواند باعث افزایش گردش خون شود که برای گوش آسیبزا باشد؛ بنابراین، به افرادی که جراحی گوش انجام دادهاند، توصیه میشود که تا دو هفته پس از جراحی از فعالیتهای زیاد خودداری کنند، اجسام سنگین را بلند نکنند و در حد امکان از ورزشهای سنگین خودداری کنند، تا زمانی که بهبودی نسبی حاصل شود.
مصرف داروها پس از جراحی گوش
برای جلوگیری از عوارض ناخواسته و حفاظت از گوش در دوران بعد از جراحی، ضروری است که داروهایی که پزشک تجویز میکند، به دقت و به ترتیب زمانی مصرف شوند. داروهای ضد باکتریایی که تجویز میشوند، به عفونت جلوگیری میکنند و داروهای مسکن درد و کاهش تورم، به التیام گوش کمک میکنند. گاهی اوقات پزشک ممکن است برای تقویت وضعیت عمومی بیمار، مکملهای خوراکی یا مولتیویتامینها را نیز تجویز کند. با این حال، حتماً به یاد داشته باشید که خودسرانه مصرف داروها مجاز نیست و باید همواره داروهایی که استفاده میکنید، تحت نظر پزشک باشند.
تماس آب با گوش پس از عمل جراحی
پس از انجام عمل زیبایی گوش، علاوه بر ضدعفونی کردن و مراقبت از محل جراحی، از تماس با آب هم باید پرهیز کرد. پزشکان توصیه میکنند که تا زمانی که بخیههای گوش پس از عمل هنوز موجود هستند یا به طور کامل جذب نشدهاند، از حمام گرفتن یا شستن محل جراحی خودداری کنید. این اقدام میتواند باعث جلوگیری از عفونت گوش پس از عمل شود. حتی باید از استفاده از استخر یا سونا نیز تا زمانی که زخم و جراحت ناشی از عمل بهبود یابد، خودداری شود.
همچنین، بیمار تا زمانی که پانسمان روی گوش دارد، نباید دوش بگیرد و حتی بعد از برداشتن پانسمان، باید از آب خیلی گرم برای دوش گرفتن خودداری کند. بعد از حمام، گوش خود را با یک دستمال نرم یا حوله به طور کامل خشک کنید. استفاده از شامپو ملایم یا شامپو بچه توصیه میشود تا به گوش آسیبی وارد نشود. همچنین، برای خشک کردن موها از سشوار استفاده نکنید، زیرا گرمای آن ممکن است به گوش آسیب برساند.
استفاده از هدبند بعد از عمل گوش
پزشک صبح بعد از جراحی یک هدبند روی گوش بیمار قرار میدهد که بیمار باید در دو هفته اول بعد از عمل آن را روی گوش بگذارد. این هدبند کمک میکند تا وضعیت جدید گوش تثبیت شده و تورم ناشی از جراحی کاهش یابد.
اگر بیمار در دوران نقاهت بعد از عمل گوش دچار افت شنوایی شود، جای نگرانی نیست زیرا این عارضه موقتی و به دلیل استفاده از هدبند است. با برداشتن هدبند، قدرت شنوایی نیز بهبود مییابد. همچنین، شبها هنگام خواب حتماً هدبند را روی گوش خود بگذارید تا از کشیده شدن گوش به عقب و جلو جلوگیری شود.
احساس خارش و درد در مراقبتهای بعد از جراحی گوش
در طول دوره نقاهت و مراقبتهای بعد از اتوپلاستی، ممکن است پس از گذشت سه تا چهار روز از انجام جراحی، شما احساس خارش شدید در نواحی برشهای جراحی داشته باشید که این خارش به دلیل فرایند ترمیم زخمها معمولاً اتفاق میافتد و نیازی به نگرانی ندارد، با این حال ممکن است بسیار آزاردهنده باشد. باید مواظب بوده و از خودداری از خارش و مالش زخمها و برشهای جراحی جلوگیری کنید؛ در غیر این صورت، احتمال آسیب دیدن به زخمها وجود دارد. برای کمک به تسکین خارش و درد در مراقبتهای بعد از جراحی گوش، میتوانید از پمادهای توصیه شده توسط جراح گوش استفاده کنید. در صورتی که احساس خارش و درد زیاد و غیر قابل کنترل است، حتماً این موضوع را با جراح اتوپلاستی مطرح کنید.
در صورت مشاهده چه عوارضی با پزشک تماس بگیرم ؟
اگر به خوبی نکات مراقبتی را انجام دهید، معمولاً دیگر مشکلی برای شما پیش نمیآید و مراحل بهبودی تان به بهترین شکل پیش میرود. با این حال، ممکن است نیاز به تماس با جراح داشته باشید اگر:
- افزایش میزان کبودی و تورم رخ دهد.
- تورم و قرمزی شدید در اطراف بخیهها مشاهده شود.
- خونریزی بسیار شدید رخ دهد که هیچ ترفندی از افزایش آن جلوگیری نمیکند.
- لخته خونی مشاهده کنید.
این علائم ممکن است نشانههایی از مشکلات جدی بعد از جراحی باشند و نیازمند بررسی و مداخله پزشکی فوری باشند. برای اطمینان بیشتر، بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید.